Men-Jikan @ Geebung

A ramen shop in Geebung?   No way…

It’s actually not an illusion.  This retro looking shop really is a ramen shop in the heart of the leafy conservative suburb of Geebung yes Geebung!  The true blue suburb where all the houses are detached houses with huge backyards, there’s a big RSL in the centre and Gerns, the butcher shop on the hill that’s been around since 1800’s!   A ramen shop in the middle of this!  Man Brisbane has come a long way! 

Spoke with Terry the shop owner and chef.  I find out he is yet another poor soul that has wandered into the never-ending labyrinth of the Great Ramendo.  Not Japanese but he’s got the right background, having worked as a chef for really cool places like the Limes Hotel in the Valley and Brewbakers in Albion.  I wanted to soak in Terry’s passion and ordered as much as I could squeeze into my belly with a little help from the sidekicks the wife and the kids.  3 bowls, Shio, Shoyu, Miso and 2 gyozas and karaage.  Terry’s passion is Miso and I could tell straight away.  Tonkotsu based, it’s got the right amount of comlexity and depth.  It’s rich and tasty, if it was me, I would add a little more umami from dried stock like fish/shiitake/kelp.  Charsiu pork was amazing.  Roasted to perfection and soaked with sweet soy flavours.  Gyoza was light, panfried to perfection.  Karaage, is made of healthy breast pieces.  Terry let me try his chilli chicken gyoza, a nice exotic taste with a real kick.  He told me about his quest to satisfy non pork (or beef?) eating customers, trying a few things even with goat mince!!  Stuff like this interests me a lot because these are ideas that I don’t have in my books.  I am keeping my eyes on Terry’s ramen.  His background being so different to mine, I think we can contribute to ramen from different angles.  I will be back soon to check out his other soups, tan tan men etc. 

家の近くのGeebung駅前にラーメン屋が出来たとの情報を聞きつけ探してみました。この辺はSouthsideと違い、アジア系の人口が少なくコンサバなSuburb。本当にこんなところにラーメン屋があるのでしょうか?

駅の前をゆっくり進むとすぐ見つかりました!

お話を伺うと店主のTerryさんはもともとシェフ。ValleyのLimes HotelとAlbionのBrewbakersと面白い店で働いた経歴を持つ。Limesは通勤路のSt Pauls Tceから見える本当にこじんまりとしたBoutique Hotel。ここのRooftop Barがピンクやパープルにライトアップされていていつもいつかいってみたいなーと思いながら通り過ぎている。AlbionのBrewbakersは本格ベーグルが大人気の知る人ぞ知るパン屋兼カフェ。妻のお気に入りでClayfieldに住んでいた時は良く買っていた。

うちにも何度か来てくれた事があるらしい。Terryさんのこだわりは味噌ラーメン。全て独学でラーメンに挑戦されており、手作りにこだわりを持っている。その情熱を正面から受けてみたく可能な限り食べてみようと夫婦二人+4歳児と2歳児で塩、醤油、味噌の三杯と餃子、から揚げをオーダー、加えてChilli Chicken餃子を頂いた。餃子は牛か合びき?葱とコショウが効いている。焼き加減もバッチリ。あっさりしていて美味しい。Chilli Chickenは結構辛く、エスニックな仕上がり。Nepal人の豚を食べない人が来るらしいのでChickenやヤギ肉で試行錯誤しているらしい。すごい!またランチ時はラーメンに関心のない顧客層をどう取り込むかが思案のしどころだろうが、その辺の感覚はオージーシェフとしてどう対処されるのか楽しみ。

醤油と塩は僕の好みからするとあっさり過ぎるしまだまだ深みを加えられると思う。特筆すべきは味噌とチャーシュー。豚骨ベースだと思うが味の深みもあるしバランスが良い。個人的には魚介系のうまみを効かせればもっと美味しくなると思う。いずれにしてもこれからポテンシャルを感じる味。チャーシューはバラを丁寧に巻いて焼き上げてから調味していると思われる。シッカリと甘辛タレが効いている。本当にこらから楽しみなお店。まだまだBeef TantanとSpicy Misoが未食なので寄らせてもらいます。

一人で切り盛りされているのにOpen 7days Lunch & Dinnerはものすごい体力。これから製麺も検討しているとの事。情熱がすごい!ぜひ一緒にブリスベンのラーメンシーンを盛り上げていきたい。頑張れTerryさん!お互い頑張りましょう!

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