塩ラーメン Shio Ramen

It’s been 3 months since opening and I finally have enough time to spend on R&D of a new menu.  I always have a lot of fun blending various flavours to create a new ramen. Firstly, I image a taste in my head, do a rough sketch reproduction of it, then add/subtract the flavours that are lacking, need enforcing, or needs to be taken out. 

This is my new baby, shio ramen.  The key flavour/aroma is shrimp infused oil. The salt is a natural Australian evaporated sea salt.  The charsiu has been especially created for this ramen using a very lean short loin flavoured without soy. 

The normal shio ramen will have two slices of this salt loin charsiu, a nitamago, sprouts, shallots and fried shrimp powder. 

I will offer a gluten free version with the nitamago (uses soy) being swapped with a normal boiled egg and the noodles being served with rice noodles.  The rice noodles are best when soaked before boiled so I recommend diners to phone in advance for the gluten free version. 

The salt loin charsiu is available to swap with or add on other ramens.

開店から3カ月がたち、嬉しいことに新メニューの研究開発などに時間がとれるようになりました。塩ラーメンの登場です。塩ベースなのであっさりしすぎてしまいがちですがエビ風味のオイルを効かせることにより深みのある味が表現できたと思い満足しています。最初の試作から試行錯誤を繰り返し、より深みを出すためにとある塩辛い材料を入れることでぐっと完成に近づきました。食べられた方、この材料を当ててみてください。

こちらはグルテンアレルギーのお客様にも提供できるGluten Free Versionも提供させていただきます。スープ、チャーシューに一切しょうゆ、小麦を使用していませんのでに卵を普通のゆで卵にし、麺を米粉麺でお出しします。こちらのGluten Freeをご希望のお客様は一度お電話いただけますとありがたいです。

塩ロースチャーシューは豚のサーロインの部分をしょうゆを一切使わず仕上げており、あっさり好みの方にお勧めです。リクエストがございましたら他のラーメンにもトッピング可能です。

2 Responses to 塩ラーメン Shio Ramen

  1. 店長 says:

    お久しぶりです!
    休暇をゆっくり過ごしているのだとばかり思っていたら、新メニューの開発をしていたんですね!!!
    気になる塩辛いものとはいったいなんでしょうか!?
    海老の香味油は、ベストマッチだと思います。
    香川で手作りのラー油が塩ラーメンにバッチリ相性が良かったのを
    思い出しました。
    早く食べてみたいです。

    • 明日よりお店も4連休です。営業以外の仕事で片づけなければいけない事が山積みですが、土曜には久しぶりのゴルフを楽しみます。

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